Overslaan en naar de inhoud gaan

Milieu

Het spoor is één van de meest duurzame vervoersmiddelen die er zijn. Ons milieubeleid wil het nog duurzamer maken. Dit doen we door in te spelen op maatschappelijke veranderingen en de verwachtingen van onze partners. We zijn voortdurend op zoek naar manieren om onze ecologische voetafdruk te verlagen. 

Energie

Treinen hebben elektriciteit nodig om te kunnen rijden. Maar geen zorgen: we meten en analyseren nauwgezet ons verbruik. Daarnaast lopen er projecten om de productie en het verbruik van hernieuwbare energie te stimuleren. Nieuwe kantoorgebouwen krijgen bijvoorbeeld zonnepanelen. En niet te vergeten: we blijven vernieuwen om treinen van elektriciteit te voorzien. Zo hebben we 16.000 zonnepanelen geïnstalleerd op de LGV4-spoorlijn (hogesnelheidslijn Antwerpen - Amsterdam) in Antwerpen. We hebben zelfs meegewerkt aan de oprichting van het Greensky-windmolenpark, dat dagelijks zo’n 170 treinen van elektriciteit voorziet!

Windmolen

Biodiversiteit

Geiten en schapen

Onze inzet voor het milieu komt ook terug in projecten ter ondersteuning van biodiversiteit. Het beste bewijs? Dat is ons Logistiek Centrum Infrastructuur (LCI) in Ronet. Daarmee kregen we in 2015 het Natuurpuntlabel én sleepten we in 2018 de Biodiversiteitsprijs bij de Belgian Business Awards for the Environment in de wacht.

Een ander voorbeeld is onze kudde van 100 schapen en geiten, die ons op natuurlijke wijze helpen om een aantal hellingen langs moeilijk bereikbare wegen vrij te maken.

Minder geluidshinder

Zowel een rijdende trein als de spoorweginfrastructuur zijn bronnen van geluid. Om het geluid met ten minste drie decibel te verlagen, plaatsen we rubberen onderlegmatjes (railpads) tussen de sporen en oversteekplaatsen.

Rubberen voetstukken (railpads)