Overslaan en naar de inhoud gaan

Hinder treinverkeer

De luidsprekers op het perron vallen onder het beheer van NMBS. Contacteer hen gerust voor al jouw vragen of opmerkingen daarover.

Geluidsmuren plaatsen we enkel wanneer we het spoorwegnet uitbreiden, bijvoorbeeld als we de capaciteit van een spoorlijn van twee naar vier sporen optrekken. 

Voor bestaande projecten zijn maatregelen aan de bron altijd effectiever. We leveren continu inspanningen om de geluidshinder zoveel mogelijk te beperken:
- We onderhouden het spoornetwerk tot in de puntjes;
- We volgen technologische evoluties op de voet en vernieuwen proactief de infrastructuur en de treinen;
- We controleren vaak mogelijke onregelmatigheden en plannen de nodige onderhoudswerken in.

Een groenscherm zorgt voor een visuele afscherming maar houdt geen geluid tegen. Wanneer een groenscherm verdwijnt en de bron van de geluidshinder dus visueel duidelijk wordt, lijkt het soms alsof de geluidshinder toeneemt.

Soms kan de begroeiing langs de sporen gevaarlijk worden voor het spoorvervoer. De zichtbaarheid van de seinen kan in het gedrang komen of bomen kunnen omvallen op de sporen. Daarom verwijderen we de begroeiing langs de sporen van zodra we op basis van onze veiligheidscriteria vaststellen dat er potentieel gevaar is voor de veiligheid.

We weten dat onze infrastructuur soms geluidshinder of trillingen veroorzaakt. Toch gaan we er prat op dat de hinder beperkt blijft:
- We onderhouden het spoornetwerk tot in de puntjes;
- We volgen technologische evoluties op de voet en vernieuwen proactief de infrastructuur en de treinen;
- We controleren vaak mogelijke onregelmatigheden en plannen de nodige onderhoudswerken in.

Als infrastructuurbeheerder van het Belgische spoornetwerk leveren we voortdurend inspanningen, maar uiteraard kan je toch nog enige hinder ondervinden als je langs de sporen woont. Heb je als buurtbewoner een vraag of klacht? Vul dan dit formulier zo volledig mogelijk in. Wij onderzoeken dan jouw specifieke situatie.

Heel simpel: voor jouw veiligheid. Een overweg gaat (of blijft) automatisch dicht wanneer er een trein in aantocht is. Blijft een overweg langer gesloten? Dan is het waarschijnlijk druk op de treinsporen. En als er een storing aan een overweg is, blijft die automatisch dicht voor de veiligheid van iedereen.

Een gouden tip: respecteer altijd de verkeersregels en steek nooit een gesloten overweg over - zelfs als die een hele poos tijd lang dicht blijft. Je veiligheid is veel meer waard dan de tijd die je misschien wint?